Kosket

 

Nakkilan kosket

Nakkilan koskien esittelyvideo

Kokemäenjoki on voimakkaasti säännöstelty joki. Virtaaman vaihtelut vuorokauden aikana voivat olla huomattavia. Yleensä vesi on alhaalla yöllä ja aamulla sekä viikonloppuisin. Alhaisimmillaan juoksutus on vain n. 50 m3/s ja pahimpina tulvina jopa yli 700 m3/s. Kalastajan kannattaa tarkkailla veden korkeutta, esim. Arantilan ja Ruskilan saariin saattaa aamulla päästä kuivin kengin, mutta päivällä voi kulkureitti olla jo kuohuva koski. Rannalta kalastajille joki on parhaimmillaan matalan veden aikaan. Korkealla vedellä venekalastaja on vahvoilla. Koskilla pystyy erinomaisesti harrastamaan perinteistä lohen- ja meritaimenen soutua.

Ensimmäiset lohet nousevat jokeen juhannuksen tienoilla ja niitä saadaan tasaisesti kesän mittaan. Parhaat kalastusajat ajoittuvat syksyyn. Nousutaimenta on mahdollista kalastaa ympäri vuoden, huipun ajoittuessa loppukevääseen ja syksyyn. Hyvänä taimen keväänä Nakkilan koskilta koukutetaan toista sataa pilkkukylkeä. Taimenten keskikoko on n. 3 kg. Suurimmat yksilöt hätyyttelevät kahdeksaa kiloa. Kirjolohta istutetaan alueelle runsaasti läpi avovesikauden.


Ruskila

Kalastusalueen alin koski. Rantamiehen ottipaikat ovat kosken niskalla, josta tavoittaa niin lohen, taimenen kuin kirjolohenkin. Myös pohjoispuolella kosken alla on hyviä ottipaikkoja. Soutajan kannattaa niskan ohella kalastaa myös kosken loppuliuku. Joen molempien rantojen saariin pääsee matalalla vedellä kuivin jaloin, mutta veden noustessa joutuu saariin kahlaamaan. Veden korkeutta kannattaa seurata sillä veden noustessa on saaresta lähteminen olla hankalaa. Molemmista saarista löytyy laavu ja tulentekopaikka.

Ruskilankoski 360

Ohjeellinen ajoreitti veneille Ruskilankoskella. Veneellä liikkuminen omalla vastuulla.

Ajoreitti

Osoite etelärannalle on Penttiläntie 5 Nakkila

Osoite pohjoisrannalle on Linjatie 20 Ulvila


Arantila

Arantila on joen helpoiten saavutettava koski joen ylittävän sillan ansiosta. Arantila on erittäin monipuolinen koskipaikka. Koskenniskoja on kolme, joista jokainen on erinomainen ottipaikka. Arantila on kalastettavissa niin korkealla kuin matalalla vedellä. Rantakalastukseen koski soveltuu paremmin matalalla vedellä. Soutukalastajalle koski toimii kaikilla vedenkorkeuksilla. Arantila on erinomainen meritaimenen ottipaikka, mutta kyllä lohikin viihtyy alueella. Lisäksi Arantila on erinomainen paikka tavoittaa kirjolohi. Saareen kahlatessa kannattaa tarkkailla vedenkorkeutta. Veden noustessa korkealle saaresta on haastavaa kahlata pois.

Arantilankoski 360

Ohjeellinen ajoreitti veneille Arantilankoskella. Veneellä liikkuminen omalla vastuulla.

Ajoreitti

Osoite Arantilankoskelle on Siltatie 182 Nakkila


Pämppi

Pämppi on alueen lyhin koski. Pienoinen virrankiihtymä, mutta ulkonäön ei saa antaa hämätä. Koski on keväisin erinomainen paikka tavoittaa meritaimen ja kesä-aikana yksi alueen parhaista lohipaikoista. Syvän ja hapekkaan veden läheisyys houkuttaa lohia alueelle lämpimän veden aikaan. Kalastaa saa ainoastaan eteläpuolella, vastaranta on yksityisaluetta. Parhaimmillaan matalalla vedellä. 

Ohjeellinen ajoreitti veneille Pämpinkoskella. Veneellä liikkuminen omalla vastuulla.

Ajoreitti

Osoite Pämpille on Harjavallantie 210 Nakkila

 


Tyni

Tyni on tasainen virtapaikka jossa on hyvät mahdollisuudet nousukalaan koko kauden ajan. Pohjoispuolella on pitkä kiviriutta joka matalla vedellä soveltuu hyvin perhokalastukseen. Eteläpuolella on lyhyehkö rantakivikko joka on matalalla vedellä hyvää perhokalastusaluetta. Matalalla vedellä etelä-rantaa pystyy kahlaamaan pitkälle kosken loppuliukuun asti. Matalalla vedellä koko koski on yhtä ottipaikkaa.  Kun kalastat pohjoispuolen riutalla, veden korkeutta kannattaa tarkkailla sillä korkealla vedellä riutta jää veden alle. Soutupaikkana Tyni on hyvä sekä matalalla että korkealla vedellä.

Ohjeellinen ajoreitti veneille Tynillä. Veneellä liikkuminen omalla vastuulla.

Ajoreitti

Osoite Tynin eteläpuolelle on Harjavallantie 376 Nakkila

 


Korte

Korte on korkealla vedellä tasaista kovaa virtaa. Matalalla vedellä erottuu kaksi niskaa ja paikka saa enemmän koskimaisia piirteitä. Pohjoispuolella pystyy matalalla vedellä kahlaamaan hyvin ja alue soveltuu hyvin perhokalastukseen. Myös eteläpuoli tarjoaa vähällä vedellä hyviä rantakalastuspaikkoja. Koko koskialue on erittäin hyvää aluetta niin lohelle kuin taimenellekkin. Korkealla vedellä rannalta kalastus on hankalaa. Soutupaikkana Korte on hyvä kaikilla veden korkeuksillla. Molemmilta rannoilta löytyy laavu ja tulentekopaikat.

Ohjeellinen ajoreitti veneille Kortteella. Veneellä liikkuminen omalla vastuulla.

Ajoreitti

Osoite Kortteen eteläpuolelle on Harjavallantie 376 Nakkila

 


Kistu

Kistu on mietovirtainen niva. Paikka on parhaiten kalastettavissa normaalilla tai korkealla vedellä, matalalla vedellä virtaus on todella heikko. Kaloja saadaan laajalta alueelta. Korkealla vedellä lohen tai taimenen saattaa saada tärppäämään hyvinkin läheltä rantaa. Kistu on korkealla vedellä hyvä paikka rannalta kalastajalle.

Kistu 360

Ohjeellinen ajoreitti veneille Kistulla. Veneellä liikkuminen omalla vastuulla.

Ajoreitti

Osoite Kistulle on Harjavallantie 520 Nakkila

 


Voimalaitos

Alueen ylin koskipaikka sijaitsee Harjavallan voimalaitoksen alapuolella. Padon seinästä ensimmäiset 400m on kalastuskieltoaluetta, mutta heti joen leventyessä alkaa luvallinen kalastusalue. Alueen yläosassa sijaitsee pelkästään rantakalastajille tarkoitettu alue. Tämä alue on spinfluga kalastajien suosiossa. Matalalla vedellä alueen alaosa soveltuu erinomaisesti perhokalastukseen. Alueen alaosat soveltuvat erinomaisesti soutukalastukseen. Korkealla vedellä pohjoisrannan karikko jää veden alle ja luo erinomaisen soutukalastusalueen. Vesitilanteesta riippuen myös perhokalastus on tuottoisaa karikon alueella. Voimalaitoksen alue on joen varminta aluetta tavoittaa lohi, meritaimen ja kirjolohi.

Voimalaitos 360

Ohjeellinen ajoreitti veneille Voimalaitoksella. Veneellä liikkuminen omalla vastuulla.

Ajoreitti

Osoite Voimalaitoksen etelärannalle on Valvojantie 6 Nakkila

Pohjoisrannalle Voimalaitoksentie 83 Harjavalta

Ladattavat ajolinjakuvat
Ruskila (Valokuva, 8 752 kt)
Arantila (Valokuva, 6 798 kt)
Pämppi (Valokuva, 8 786 kt)
Tyni (Valokuva, 7 388 kt)
Korte (Valokuva, 7 843 kt)
Kistu (Valokuva, 7 520 kt)
Voimalaitos (Valokuva, 9 476 kt)